18 Şubat 2008 Pazartesi

BAĞIMSIZ LAİK KOSOVA

Kosova'nın Başbakanı Haşim Taçi, ''bağımsız Kosova'nın hiçbir şekilde bir İslam devleti olmayacağını'' söyledi. Taçi, İsrail'in Haaretz gazetesine verdiği demeçte, İsrail'i, Kosova'nın bağımsızlığını derhal tanımaya çağırdı ve ''Dünyanın tüm demokratik ülkeleriyle birlikte, İsrail'in Kosova'nın bağımsızlığını tanımasını istiyor ve bekliyoruz'' dedi. Kosova'da bağımsızlığın ilan edilmesine ilişkin hazırlıklar devam ederken,

Taçi, ''Kosova'nın bağımsızlık ilanı, Kosova halkınını iradesine dayanıyor. Bayrak, ulusal marşımızın ve diğer ulusal sembollerimizin belirlenmesi için özel komisyonlar oluşturuldu'' dedi.

Taçi, Kosova'nın devlet sembollerinin bağımsızlık gününde hazır olacağını belirtti. Bir soru üzerine, ''Bağımsız Kosova'nın hiçbir şekilde bir İslam devleti olmayacağını'' kaydeden Taçi,

''Kosova, tüm vatandaşlarıyla birlikte, demokratik ve laik bir devlet olacak. Dini ibadet özgürlüğü, Kosova Anayasası'nın teminatı altında bulunacaktır'' dedi.

Kosova'nın bağımsızlığını Arnavutluk desteklerken; Rusya ve Çin gibi bağımsızlığına karşı çıkan devletler de mevcut, şu bir gerçek ki her millet kendi geleceğini kendisi belirleyebilmelidir. Kendi geleceğini kendisinin belirlemesi demek devletin egemenliğinin tanınması demektir bu da bağımsızlığın ta kendisidir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder