18 Şubat 2008 Pazartesi

MSN DE YASAK KELİMELER

Microsoft nedense bazı kelimelerin kullanımını engelliyor, yazdıklarımız karşı tarafa iletilmiyor. Eğer yasak kelimeyi cümle içersinde kullanırsanız cümle de yanıyor, yani iletilmiyor. Bu kelimelere örnek verecek olursak en başta "rahip" ve "summer2008" gelmekte. Microsoft un açıklaması ise şöyle:
"Rahip" sözcüğü ile ilgili olarak yöneltilen sorular bizim konuyu bir kez daha gözden geçirmemiz için bir fırsat oluşturdu. Bu doğrultuda bazı bilgileri sizinle paylaşmak istiyoruz. Ne yazık ki bugün çeşitli tehditlere sahne olabilen İnternet ortamında, virüs veya "phishing" tarzı dolandırıcılıklarla bağlantılı olan ya da bilgisayarlara zarar verebilecek güvenlik riski taşıyan belirli sözcüklerin, URL ve dosya tiplerinin kullanımını engellemek durumunda kalabiliyoruz. Bu nedenle Windows Live Messenger bazı dosya tiplerinin paylaşılmasına veya iletişimde bulunulan kişilere aktarılmasına engel olmaktadır. "Rahip" veya "summer2008" gibi yaygın bir şekilde kullanılan sözcükler güvenlik riski taşıdıkları zaman iletişimde güçlükler doğabilmektedir.
Bununla birlikte, Windows Live Messenger kullanıcılarını korumanın en iyi yolunun bu sözcükleri engellemek olduğuna inanmaktayız. Bu durumun yarattığı rahatsızlık bizi de üzmektedir. Ancak bu sözcük listesini sürekli güncellediğimizi, potansiyel tehdit taşıyan yeni sözcükleri eklerken, güvenlik riski oluşturmadığını düşündüğümüz bazı eski sözcükleri de listeden çıkarttığımızı bilmenizi isteriz.
Bu kapsamda, Türkiye'deki uygulamada bahsi geçen sözcükleri tekrar değerlendireceğiz ve kullanıcılarımızın güvenlikleri için uygun olduğuna karar verdiğimiz takdirde bunları yeniden Windows Live Messenger'da kullanılabilir hale getireceğiz. "
Açıkçası neden rahip kelimesi yasak da imam kelimesi ya da ne biliyim müstehcen ifadeler yasak değil anlamış değilim. Belki bu kelimlere yenileri de eklenecek, Microsoft yaptığı bu tür müdahalelerle düşüncelerin yazıya aktarılmasını kısıtlıyor.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder